.: Ketupat :.





Apabila tiba hari raya, salah satu hidangan yang 'WAJIB' adalah ketupat, tidak kira sama ada ketupat nasi atau ketupat daun kelapa yang popular di bahagian barat dan selatan Malaysia mahupun ketupat pulut atau ketupat daun palas yang popular di bahagian utara dan timur Malaysia. Ketupat biasanya dimakan dengan rendang, serunding, kari dan sebagainya. Di tempat Ahdhar, Johor, ketupat dimakan bersama rendang, kuah kacang, kuah lodeh, serunding dan kari. Makan ketupat tidaklah sesukar membuat ketupat kerana membuat atau menganyam ketupat memerlukan kemahiran yang perlu dipelajari. Makan ketupat hanya memerlukan seseorang itu, mengambil ketupat yang telah dimasak dan dipotong kemudian dimasukkan ke dalam mulut.

Pada masa kini, tidak ramai golongan muda yang pandai menganyam ketupat tetapi ramai yang pandai makan ketupat dan 'membuat ketupat'... Hahaha. Ahdhar bertuah kerana Ahdhar memiliki kemahiran itu. Setiap tahun Ahdharlah yang menjadi tukang anyam ketupat keluarga Ahdhar, walaupun tahun lepas adik berjaya membuat ketupat buat pertama kalinya. Ahdhar mempelajari kemahiran ini semasa Ahdhar berumur 11 tahun dan Ahdhar mempelajarinya daripada nenek Ahdhar. Ahdhar pandai membuat ketupat sate, ketupat bawang dan ketupat burung. Ahdhar sedang mencari peluang mempelajari ketupat palas dan ketupat jantung. Ketupat jantung adalah yang paling sukar kerana setakat yang Ahdhar tahu, hanya dua tiga orang sahaja yang mahir membuatnya di kampung Ahdhar, salah satunya arwah moyang Ahdhar dan nenek Saerah. Ahdhar harap Ahdhar dapat mempelajarinya kerana menganyam ketupat bagi Ahdhar merupakan suatu seni. Walaupun Ahdhar tiada seni melukis, seni menganyam pun jadilah.

Di sini, Ahdhar sertakan artikel yang Ahdhar 'copy' daripada http://ms.wikipedia.org/wiki/Ketupat...

Ketupat

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.

Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.
 
Ketupat palas

Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi.

Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi.

Sejak 1990, ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa, sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah.

Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.

* Ahdhar teringat pertama kali menganyam ketupat, berbelit-belit daun ketupat tu dibuatnya... Pengalaman banyak mengajar Ahdhar...

0 Responses

Post a Comment